måndag 19 maj 2014

Examinationsuppgift svenska språkets ursprung

Hej,

Här kommer den examinationsuppgift som hör till det svenska språkets ursprung. Uppgiften består av åtta frågor där ni fördjupar er i urnordiskan och det språk som det senare utvecklades till, det som kallas runsvenska. Frågorna ska besvaras skriftligt via its learning. Jag har lagt upp en mapp som heter examination 1. Använd er utav de kapitel som handlar om Urnordiska och Runsvenska i Bergmans Kortfattad svensk språkhistoria för att svara på frågorna. Ni får självklart använda er utav andra källor också men då måste ni dels visa vilka källor ni använt samt visa att ni har varit källkritiska i urvalet av källor.

För vissa utav frågorna kan ni endast få E men de frågor som ligger på nivå E-A bedöms ni dels efter rätt svar samt fördjupning i frågan.

Här är de frågor ni ska svara på:

1. Vilka språkgrenar finns inom den germanska språkfamiljen och vilka språk hör till vilken gren?(E)
2. Från vilka källor grundar sig vår kännedom om urnordiskan? Ge minst ett exempel från varje källa.(E-A)
3. Förklara kortfattat vad den äldre 24-typiga runraden är.(E-A)
4. Förklara orden haitinaR och slaginaR och vad –aR är ett exempel på. (E)
5. Vilken är den primära källan för det vi vet om runsvenskan? (E)
6. Nämn minst tre förändringar som skedde inom språket under runsvenskans tid, använd exempel för att konkretisera.(E-A)
7. Förklara kortfattat två utav de namnbildningsprinciper som fanns inom runsvenskan. (E-A)
8. Ange tre utav de ortnamnsändelser från runsvenskan som fortfarande finns kvar. Ge exempel.(E)


Enligt det centrala innehållet för svenska 3 ska undervisningen behandla ”Det svenska språkets ursprung, historiska utveckling och släktskapsförhållanden. Språkförändring” och de kunskapskrav som hör till uppgiften är:

E
C
A
Eleven kan översiktligt redogöra för några aspekter av det svenska språkets släktskapsförhållanden och historiska utveckling.
Eleven kan utförligt redogöra för några aspekter av det svenska språkets släktskapsförhållanden och historiska utveckling.
Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för några aspekter av det svenska språkets släktskapsförhållanden och historiska utveckling. Dessutom kan eleven dra relevanta generella slutsatser om språkförändring.


Lycka till!
/Sandra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar